Gerard Koerts – toetsenist

Gerard wordt geboren op 10 december 1947 in Leiden. Hij woont in zijn kinderjaren in Indonesië. Op zijn veertiende vormt hij samen met zijn tweelingbroer Chris het duo met de zeer toepasselijke naam The Singing Twins. Beiden spelen gitaar. Met een aantal andere muzikanten ontstaat de formatie The Swinging Strings, die met Top 40-repertoire lokale bekendheid geniet. In 1967 wordt, na toetreding van Hans Ziech en Cees Kalis, de groepsnaam veranderd in Opus Gainfull, een jaar later in Earth and Fire. Na de single Invitation switcht van gitaar naar toetsen. Nadat Chris met Earth and Fire stopt om een studie musicologie te volgen speelt Gerard nog door. Tot hij in 1983 ook besluit dat het welletjes is. De overige bandleden van Earth and Fire stoppen ook om zich te beraden op de toekomst.

Gerard koopt samen met Chris een muziekstudio en werkt met Marcel van der Lans onder de naam Lanko Productions in de jaren daarna voor andere muzikanten. Samen met Marcel keren ze in 1988 verrassend terug als het Earth and Fire Orchestra, waarmee ze twee albums opnemen: Frames (1988) en Escape (1995). Daarnaast schrijft Gerard samen met Chris nummers voor Kinderen voor Kinderen in samenwerking met Ab Tamboer.

Als hij zich net als Chris in Frankrijk vestigt en later in de buurt van Chris woont, spelen ze samen in de band French Connection, opgericht door Chris en toetsenist Gerhard (Gérard) Weisshaupt. Gerard speelt bas.

Zijn lijdt aan COPD en zijn gezondheid wordt steeds slechter. Op woensdag 20 februari 2019 overlijdt Gerard in het ziekenhuis in Perpignan. Hij is 71 jaar.