Jerney Kaagman op cover nog te verschijnen fotoboek Niko Venneker

Het in het najaar 2024 te verschijnen fotoboek NIKO’S IKONS bevat veel nooit eerder gepubliceerde kleuren- en zwart-witfoto’s van Nederlandse en internationale popartiesten. Ze zijn met zorg geselecteerd uit het archief van fotograaf Niko Venneker en voorzien van begeleidende teksten in het Nederlands en Engels. Op de cover prijkt een bijzondere foto van Jerney Kaagman.

Fotograaf Niko Venneker portretteerde tussen 1969 en 1974 Nederlandse en internationale popartiesten ten behoeve van tijdschriften als Popfoto, Muziek Parade, Televizier – en platenhoezen. Hij kreeg vele bekende, beroemde en soms legendarische popmuziek IKONS voor zijn lens, zoals Albert West, Barry Gibb, Bintangs, Bonnie St. Claire, Country Joe, Creedence Clearwater Revival, Earth & Fire, Ekseption, Fleetwood Mac, George Baker Selection, Golden Earring, Jerney Kaagman, Jimmy Cliff, Jody Grind, John Mayall, Jose Feliciano, Mariska Veres, Robert Long, Shocking Blue, Supersister, Swinging Soul Machine, The Byrds, The Cats, The Motions, Unit Gloria en Zen.

Nog te verschijnen uitgave NIKO’s IKONS

Speciale kortingsactie

De uitgever Aldus Boek Compagnie heeft een speciale kortingsactie ter introductie van het te verschijnen boek. Wie het fotoboek NIKO’s IKONS (consumentenprijs € 29,99) uiterlijk 15 juli 2024 als pre-order bestelt, kan voor de speciale actieprijs van € 12,50 een afdruk (30 x 30 cm) naar keuze op hoogwaardig fotopapier aan de boekbestelling toevoegen: Jerney Kaagman (boekcoverfoto) / Earth and Fire / Supersister / Mariska Veres / The Cats ? Unit Gloria (met Robert Long).

Het fotoboek is exclusief verkrijgbaar in de webshop www.nikos-ikons.com. Als je foto-afdrukken wilt bestellen, let er dan bij je bestelling op dat je kiest voor het boek met een of meerdere foto-afdrukken. De bestelling staat standaard op ‘boek zonder fotoafdruk’.

Interview Niko Venneker

In 2022 zocht Fred Baggen Niko Venneker op en sprak uitgebreid met hem over de (n)ikonische hoesfoto die hij in 1970 maakte van Supersister, voor hun debuutelpee Present From Nancy. Die foto werd gemaakt op de Veluwe, kort na de grote brand die daar op 18 juni 1970 had gewoed. In het video-interview vertelt Niko hoe die foto tot stand kwam, aangevuld met archiefmateriaal uit de media en van research door Fred Baggen ten behoeve van de Supersister-biografie Looking Back, Naked. In de tweede helft van het interview komen ook andere door Niko gefotografeerde artiesten voorbij, o.a. Golden Earring en de hoesfoto van hun album On The Double, Swinging Soul Machine en de fotomontage voor hun elpeehoes Through The Eye, en Jerney Kaagman van Earth & Fire, gefotografeerd voor een modespecial in een boetiek.

Interview Niko Venneker

Gepubliceerd door

Christel van Capelleveen

Content marketeer en groot fan van Earth and Fire.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.