Hans Ziech – bassist

Hans wordt geboren in Wassenaar op 10 mei 1943. Nadat hij in 1958 via Radio Luxembourg voor het eerst rock-‘n-rollmuziek hoort, maakt hij deel uit van schoolbandjes. In 1965 treedt hij voor het eerst op. Hij speelt eerst in de Voorburgse band The Green Onions, later in The Soul en wordt in 1967 gevraagd door Chris Koerts om als bassist in Opus Gainfull (ex-Swinging Strings) te komen spelen. Nadat ook Cees Kalis (ex-The Soul) is toegetreden wordt op 23 november 1968 de naam veranderd in Earth and Fire. Tussendoor studeert hij enkele jaren wiskunde aan de Leidse Universiteit.

Hans schrijft veel teksten voor de groep en blijft ook na zijn vertrek in 1974 tot 1981 betrokken als tekstschrijver bij de band. Na zijn tijd bij Earth and Fire werkt hij bij Elsevier en later bij Sijthoff Pers (Research & Information). Hij werkt onder andere mee aan de uitgave ‘Nederpop: 25 jaar popmuziek in Nederland’ (uitgave 1982), ‘Fuiven en kuiven: Haagse beatjeugd in de jaren zestig’ (auteur Leo van der Velde) en de DVD ‘Earth and Fire: Greatest hits’. 

Hans geeft in 2015/2016 zijn medewerking aan Marieke Eelman bij het project Invitation to the sound of Jerney Kaagman and Earth & Fire. En draagt in een vooraf vastgelegd audiofragment een gedicht voor dat aan de songtekst van Lost forever ten grondslag ligt.