Jerney Kaagman – zangeres

Jerney wordt geboren op 9 juli 1947 in Den Haag. Ze doet de MMS op het Voorburgse Huygenslyceum en maakt deel uit van het 175 tellende schoolkoor, en van de schoolband The Rangers. Ze volgt een secretaresse-opleiding en is als zodanig werkzaam als zij in september 1969 gevraagd wordt bij Earth and Fire te komen zingen. Haar debuut bij de groep vindt plaats op 11 oktober 1969 in het Friese Irnsum met het Jefferson Airplane-nummer ‘Somebody to love’. Na het uiteenvallen van Earth and Fire verschijnen er twee soloalbums van Jerney (Made on Earth in 1984 en Run in 1987) en is ze weer van de partij als Earth and Fire in 1987 een comeback tour houdt.

Jerney zet zich in de jaren tachtig in voor de Nederlandse popmuziek door haar voorzittersschap van BV Pop, maar begin jaren negentig wordt ze ook nog PR-manager bij Radio Noordzee FM waar voornamelijk het Nederlandse product gedraaid wordt en in 2000 wordt ze directeur van de Stichting Conamus.

In 2002 staat Jerney weer helemaal in de publiciteit als jurylid van de talentenjacht Idols. Ook in het tweede en derde seizoen van Idols is Jerney van de partij als jurylid. Op 15 juni 2005 ontvangt Jerney de Lifetime Achievement Award van de Vereniging Nederlandse Poppodia (VNP). De prijs is een erkenning voor de belangrijke stimulerende rol die Jerney al jaren vervult voor Nederlandse artiesten en componisten. In maart 2009 bij haar afscheid als directeur van Buma Cultuur (voorheen Conamus) wordt Jerney benoemd tot Ridder in De Orde van Oranje-Nassau.

In oktober 2012 maakt Jerney bekend de ziekte van Parkinson te hebben. Daarna verschijnt ze nog maar weinig in het openbaar.

In mei 2015 wordt zij benoemd tot erelid van Buma Stemra en in december 2016 ontvangt zij uit handen van Henk Westbroek de Hans Kostermanprijs (voorheen de Platina Notenkraker) voor haar jarenlange inzet voor de auteursrechten van muzikanten.