Earth and Fire: 50 jaar Nederpophistorie

Er was eens een bandje genaamd Opus Gainfull. Het bestond uit Hans Ziech, de broers Chris en Gerard Koerts, Cees kalis en zangeres Manuela Berloth. Het was 1967. 

Manuela Berloth - Lysett live
Manuela Berloth – Lysett live

Op 23 november 1968, in het ABC gebouw in Beverwijk, veranderde Opus Gainfull in Earth and Fire. Een naam die was verzonnen door Eric Wenink, een vriend van Hans. De naam verwees naar de sterrenbeelden van de groepsleden. Midden in het optreden lieten alle musici zich op de grond vallen en kuste Manuela ze één voor één wakker. De zangeres riep de nieuwe naam van de band en de groep zette in met Somebody to Love van Jefferson Airplane.

Op deze dag, alweer 50 jaar geleden, kreeg Nederland zijn eerste undergroundgroep. Een formatie die zich net als z’n Amerikaanse voorbeelden afzette tegen de burgerlijke cultuur, die experimenteerde met allerlei muzikale invloeden, die uitgesponnen sferische muziekfragmenten in een nummer wist te combineren met snoeiharde uptempo rock en commerciële deuntjes. De band bewees eer aan voorbeelden als Jimmy Hendrix, Jefferson Airplane, Moby Grape en Family. Op de playlist stonden klassiekers als White Rabbit, She Drives Funny Cars en Third Stone From the Sun.

Eerste repetitie van Earth and Fire met Jerney Kaagman, 1969
Eerste repetitie van Earth and Fire met Jerney Kaagman, 1969

In 1969 verliet Manuela de band en nam Jerney Kaagman haar plek als zangeres in. Zij werd zo het kenmerkende gezicht én zanggeluid van Earth and Fire. De rest is geschiedenis.

[Bron: Earth and Fire. De biografie 1969-1983.]

Meer verhalen? Bekijk de meest recente berichten of ga naar In Focus.