George Kooymans, foto: Kees Tabak

George Kooymans (#4)

George Kooymans is ziek, hij heeft de ziekte ALS. Ik schrok van het nieuws. Bijna net zo erg als toen ik in 2012 hoorde dat Jerney Kaagman Parkinson heeft. Of recenter Rob de Nijs. Popidolen uit mijn jeugd. Artiesten die, na altijd on-the-road te zijn geweest en de sterren van de hemel spelend, nu door een slopende ziekte tot stilstand komen. George kennen we allemaal als medeoprichter, gitarist en zanger van Golden Earring. Een band die het eeuwige leven leek te hebben, maar nu na 60 jaar toch gedwongen stopt. Juist voor George heb ik altijd een zwak gehad. Vanwege zijn stem en hoe hij de noten uit zijn tenen leek te halen. En natuurlijk omdat hij verantwoordelijk was voor de eerste single van mijn favoriete band. U weet wel, Earth and Fire.

Er was altijd een nauwe band tussen Earth and Fire en Golden Earring. Niet gek als je bedenkt dat ze allebei onderdeel waren van de Haagse beatscene. Hun gezamenlijke geschiedenis begon in 1969 toen Barry Hay een optreden van Earth and Fire bezocht om te horen hoe ze klonken. Chris Koerts vertelde later dat ze uitgerekend die avond niet speelden, omdat ze de apparatuur beneden peil vonden. Barry vond dat zo mooi eigenzinnig dat hij ze ongezien als supportact van Golden Earring koos. Daarna trok Earth and Fire zo’n vier keer per week door het hele land, in het kielzog van grote broer de Earring. Earth and Fire kwam net kijken en de Earring was al een bekende rockband, aan de vooravond van een tour door de Verenigde Staten.

Toch was Earth and Fire niet zomaar een beginnend bandje. Dat ze talent hadden, zag ook Freddy Haayen. En dat leidde datzelfde jaar nog tot een eerste single. In de biografie over Earth and Fire die ik er nog maar eens op nasloeg, las ik dat Chris en Gerard nog wat onzeker waren over hun eigen nummers en daardoor een liedje van George kozen. En de rest is geschiedenis. Seasons bleek een schot in de roos. Het nummer bereikte in januari 1970 de 2e plaats in de Top40 en haalde zelfs een 3e plaats in de Japanse hitparade. Op eigen kracht deed Earth and Fire het daarna minstens zo goed, zo niet beter. Toch denk ik dat ze voor dat eerste zetje nog altijd schatplichtig zijn aan George en zijn band Golden Earring.

Mijn lijfband hield al jaren geleden op te bestaan, de Earring nu. De redenering is dat in een hechte vriendenclub de leden onvervangbaar zijn. Ik vind dat ontroerend. Het concert van 16 november 2019 in Ahoy blijkt nu hun laatste show te zijn geweest. George trad zelf nog op met zijn driemansformatie Vreemde Kostgangers. Met Henny Vrienten en Boudewijn de Groot. De optredens die hij begin 2020 gaf, tot corona alles stil legde, waren dus zijn laatste optredens. Bijzonder is dat juist tijdens die shows het nummer Seasons op het programma stond. Het nummer waar het voor Earth and Fire allemaal mee begon.

Vreemde Kostganger spelen Seasons – De Oosterpoort, Groningen – 22 februari 2020

Foto: Kees Tabak

Gepubliceerd door

Christel van Capelleveen

Content marketeer en groot fan van Earth and Fire.

2 gedachtes over “George Kooymans (#4)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.