In Focus: covers van Earth and Fire

Door de jaren heen zijn Earth and Fire-nummers zoals ‘Memories’, ‘Maybe tomorrow, maybe tonight’ en ‘Weekend’ vaak gecoverd door andere bands en artiesten. In deze In Focus-aflevering gaan we in op al deze covers. Echter wel alleen de covers die officieel op plaat zijn verschenen.

Hazy paradise
Ghost  Voor het album Hypnotic Underworld heeft de Japanse band Ghost begin 2004 een coverversie opgenomen van het nummer ‘Hazy Paradise’, de B-kant van de eerste single van Earth and Fire uit 1969. Masaki Batoh (zanger en gitarist van de band) schreef het arrangement oorspronkelijk voor Damon & Naomi in 1999, maar het is door hun nooit opgenomen. Vervolgens nam Batoh het zelf op. Naast Hazy Paradise is ook het nummer ‘Dominoes’ een cover: dit nummer is oorspronkelijk van Syd Barrett. De andere tracks op het album ‘Hypnotic Underworld’ van Ghost zijn door de groep zelf geschreven.
Ruby is the one
Claw Boys Claw
Het nummer ‘Ruby is the one’ is in 1988 gecoverd door de groep Claw boys claw, een Amsterdamse gitaarband die doorbreekt in het clubcircuit met garagepunk à la The Gun Club en The Stooges. Blikvanger is zanger Peter te Bos, die zijn publiek op charismatische wijze weet te bespelen. Gaandeweg ontwikkelt de muziek zich tot meer melodieuze moerasrock. Het album Hitkillers, waar de cover van ‘Ruby is the one’ op te vinden is, is opgenomen in de SPN-studio’s en bevat een verzameling covers van Nederpopklassiekers. Over de cover van ‘Ruby is the one’ zegt Peter te Bos in een interview in Muziekkrant Oor: ‘Origineel is het aardig, maar als wij dat spelen klint het als kut op dirk. Jerney Kaagman zong het eigenlijk heel slecht. Niet zozeer uit de maat en misschien een beetje vals, maar dat geeft niet, want ik zing ook vaak vals en dat kan soms heel mooi zijn, iets eigens hebben. Maar als ik Jerney’s zangpartij exact zo nazong, dan bestond het nummer uit allemaal aan elkaar geplakte stukjes die niets met elkaar te maken hadden. Een puinhoop! Daarom hebben we het maar een beetje vereenvoudigd, met een stevige beat eronder. Dat stukje van ‘we will spend the night together’ vonden we het spannendst, dus dat hebben we uitgebouwd.’
Memories
DJ Baleares (feat. Jerney K.) ‘Memories’ is gecoverd door DJ Baleares in 2000. Naast de originele remix werden er nog twee andere versie’s opgenomen: de ‘Hole in one dub mix’ en de ‘Shrink Mix’. Deze laatste begint met een bekend, vaak gebruikt piano-deuntje.
Weekend
Chips In 1980 nam ook de Zweedse popgroep Chips een cover op van ‘Weekend’. Chips is een meidenduo bestaande uit Elisabeth Andresson en Kiki Danielsson. Voor Zweden deden ze mee aan het Eurovisie Songfestival in 1982 met het nummer ‘Dag efter dag’.
De Strangers
In 1980 werd het nummer ‘Weekend’ gecoverd door de Antwerpse groep De Strangers, een jaar na het origineel van Earth and Fire. De Strangers werden in 1952 opgericht door Gust Torfs, die Alex Boeye, Pol Bollansee en John De Wilde, allemaal vrienden uit de Antwerpse wijk ‘Het Kiel’, wist te overtuigen een zanggroep te vormen. Buitenlands groepen zoals de Hi-lo’s, de Four Aces en de Mills Brothers waren op dat ogenblik hun grote voorbeeld. De cover van ‘Weekend’ was, onder de titel ‘Pluchke’, te vinden op de LP ‘Troef’ van De Strangers uit 1980. Op dat album waren meer covers te vinden, waaronder ‘Visite’ van Lenny Kuhr en ‘Can’t stop the music’ van de Village People.
Conny Morin
In hetzelfde jaar verscheen ook een cover van ‘Weekend’ op single van de Duitse schlager-zangeres Conny Morin: ‘Kein Mädchen für das Wochenende’. Conny Morin werd rond 1979 door Michael Schanze in zijn show ‘Hatten Sie heut’ Zeit fur uns?’ geintroduceerd en werd in korte tijd zeer bekend. Naast zangeres is ze ook getalenteerd fotograaf en tekstschrijver. Een volgende mijlpaal haalde Conny in haar jonge carrière met een optreden in de ZDF-hitparade met het nummer ‘Hin und Her’. Gelijk na het gastoptreden bij Dieter Thomas Heck ging Conny Morin weer de platenstudio in. Ze nam daar de Duitse versie op van het nummer ‘Weekend’ van Earth and Fire. De Duitse vertaling kwam van O. Pinion.
Gry

Ook de buitenlandse formatie Gry nam een cover op van Earth and Fire’s hit ‘Weekend’. Het verscheen in 1980 als B-kant op Cascade CCSL 801. Op de single staat naast Gerard Koerts ene dt. Vivian vermeld bij de componist / tekstschrijver. Waarschijnlijk is er dus een vertaling van ‘Weekend’ gemaakt. Over Gry is verder weinig bekend.
Kid Q
In 2002 stond ‘Weekend’ na 23 jaar weer in de hitlijsten: Kid Q (Quesran) bracht in dat jaar namelijk een techno-cover van dit nummer uit onder de titel ‘This feeling’. Een vernuftige song, met originele vocalen en dansbare house-beat. Meerdere versie’s van dit nummer werden opgenomen, waaronder een Club Mix en een Acrylites Hard Remix.
Scooter
Bijna in dezelfde periode als het nummer ‘This feeling’ van Kid Q verscheen er een cover van ‘Weekend’ door de groep Scooter. Scooter is een Duitse techno-groep die is opgericht in 1994 door H.P. Baxxter, Rick Jordan en Ferris Bueller. Deze cover van ‘Weekend’ verscheen in 2003 op single onder het label Sheffield, en is in 3 versie’s opgenomen: ‘Weekend’ (Radio Edit), ‘Weekend’ (Extended) en ‘Weekend’ (Club Mix). Dankzij deze 2 covers van Kid Q en Scooter raakte ‘Weekend’ ook bij een nieuwe generatie bekend.
Fire of love
Romeo + Julia Het Duitse duo ‘Romeo + Julia’ nam in 1980, enkele maanden nadat het origineel van Earth and Fire op single verscheen, een Duitstalige cover op van ‘Fire of love’ onder de titel ‘Feuer und eis’. De 3.48 durende cover verscheen op single onder het Philips-label (6005 029) met op de B-kant het nummer ‘Dur wir beide’. Opvallend is dat op het label onder de titel van het nummer de naam van Bert Ruiter verkeerd is geschreven. Er staat namelijk: Rutier/Kaagman/W. Bierschenk. Rutier is dus geen typefout van ons!
Love light (Jerney Kaagman solo)
Robbie Leslie Van Jerney’s ‘Love light’ werd in de jaren tachtig een 12 inch uitgebracht in de Verenigde Staten onder een klein, onbekend label. Robbie Leslie maakte in het midden van de jaren tachtig een remix van de multitrack radio versie van dit nummer in een studio in New York. Leslie’s remix van ‘Love light’ verscheen in 1986 op single bij M Records, labelnummer 186MR.

Gepubliceerd door

Christel van Capelleveen

Content marketeer en groot fan van Earth and Fire.

Een gedachte over “In Focus: covers van Earth and Fire”

Geef een reactie