Bestuur BV Pop stapt op en sluit zich aan bij Ntb

Het bestuur van BV Pop, de belangenorganisatie voor popmusici, heeft besloten zijn functie bij FNV KIEM neer te leggen en zich aan te sluiten bij de Ntb (Nederlandse Toonkunstenaarsbond), de vakbond voor musici en acteurs. Jerney maakt nog steeds deel uit van het bestuur van BV Pop.

Jerney Kaagman zegt in een persbericht van BV Pop: “Toen wij dertig jaar geleden BV Pop oprichtten zijn wij na een paar jaar gaan samenwerken met FNV Kunstenbond, de voorloper van FNV KIEM. We hebben in die tijd veel voor elkaar gekregen, deels ook toen al in samenwerking met de Ntb. Met name de invoering van het Naburig Recht en de oprichting van rechtenorganisaties Sena en NORMA waren belangrijke wapenfeiten. De laatste jaren is elke herkenbaarheid voor popmusici bij FNV KIEM verloren gegaan, verdween kennis en expertise en werden zelfs onze eigen nieuwsbrief en website wegbezuinigd. Ons doel is altijd geweest de belangen van popmuzikanten te verenigen en zo goed mogelijk te behartigen. Dat kun je niet als splintergroepje, maar ook niet in een gigantisch totaal waarin je geen zeggenschap meer hebt. Een grote muzikantenbond is daarvoor, zeker nu, van enorm belang. Zowel collectief als individueel zijn popmusici, waarvan het grootste deel zich de laatste jaren al bij de Ntb aansloot, beter af bij de Ntb: qua herkenbaarheid, qua inspraak en qua service (contracten screenen, verzekeringen en hulp bij incasso bijvoorbeeld). We roepen daarom leden en ook niet-leden op ons samen sterk te maken voor een sterke positie voor popmuzikanten. Binnen de Ntb. De eenheidsworst van ‘FNV Ongedeeld’ biedt daartoe geen kansen. De beloften die ons jarenlang werden gedaan om een fusie mogelijk te maken zijn steeds weer gebroken. Wat in praktijk al jaren werkt: nauwe samenwerking met de Ntb moet nu gewoon definitief worden.”

Op Noorderslag 2010, tijdens het 25 jarig bestaan van BV Pop, werd een convenant getekend waarin Jerney Kaagman (namens BV Pop), Agnes Jongerius (FNV), Joke Hubert (FNV KIEM) en Ntb een spoedige fusie tussen BV Pop en Ntb onder de vlag van FNV KIEM aankondigden. Het was de bedoeling om te komen tot één grote vakbond voor muzikanten en acteurs. Zo ver is het dus nooit gekomen.

Jerney Kaagman leest het manifest voor
Jerney Kaagman leest het manifest voor

Gepubliceerd door

Christel van Capelleveen

Content marketeer en groot fan van Earth and Fire.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.