Muze Jerney vandaag 70

Gert Oosterhuis schreef op zijn Facebookpagina een mooi eerbetoon aan Jerney, ter ere van haar 70e verjaardag. Tekst met toestemming overgenomen.   

“Muze Jerney Kaagman. Respect voor deze vrouw. In combinatie met het unieke geluid van Earth and Fire was zij begin jaren ’70 voor een belangrijk deel bepalend voor mijn jeugd en die van vele andere muziekliefhebbers. Muziek die tot op de dag van vandaag van invloed is (geweest) op vele andere startende Nederlandse bands en zangeressen. Gasten wilden mét haar zijn, meiden wilden óf haar zijn óf keken de andere kant op :-). Een middenweg was er niet. 

Na haar actieve jaren in de muziek, zette ze de commerciële radio mede op de kaart, lobbyde ze actief in politiek Den Haag voor het regelen van naburige rechten voor popmuzikanten en werd ze directeur van Buma Cultuur. Alles met het oog op regelingen waar Nederlandse artiesten vandaag de dag nog profijt van hebben. Terecht dat ze in haar carrière meerdere onderscheidingen heeft ontvangen, waaronder de Ridder in de Orde van Oranje Nassau, de Lifetime Achievement Award van de Vereniging Nederlandse Poppodia; werd ze erelid van de Buma Stemra en ontving afgelopen december nog de Hans Kostermanprijs van rechtenorganisaties Sena en NORMA. 

In 2009 trok ze zich meer en meer terug uit de publiciteit. Drie jaar later maakte ze bekend de ziekte van Parkinson te hebben. Jerney zou Jerney niet zijn om deze ingrijpende verandering in haar leven positief om te buigen en zo zet ze zich sindsdien in als ambassadeur voor de Parkinson Vereniging. Hoe het nu met haar gaat, vertelde ze onlangs in het ‘Theater van het Sentiment’

Foto: Anton Corbijn

Vandaag is het 9 juli, de dag waarop zij 70 wordt. En precies de datum 45 jaar geleden dat ik haar en de band als 10-jarig schoffie op het podium voor het eerst ‘live’ zag optreden. Aan felicitaties op FB doe ik niet vaak, maar voor Jerney maak ik graag een uitzondering. De bijgevoegde foto is gemaakt door Anton Corbijn, de huisfotograaf van die andere geweldige lijfband van mij, Depeche Mode.”

Gepubliceerd door

Christel van Capelleveen

Content marketeer en groot fan van Earth and Fire.

9 gedachtes over “Muze Jerney vandaag 70”

 1. Gert, mooi gesproken! Hoeft geen betoog dat ik mij graag bij je aansluit en ook van mij de hartelijke felicitaties aan het adres van Jerney!

  1. Dank je Cees. Ik lees je reactie helaas nu pas. Leuk je vorig jaar nog even gesproken te hebben. Wellicht nog tot ziens bij de allerlaatste show op 29 maart a.s. in ‘t Paard. Is wel al uitverkocht, maar men zal de E&F crew van toen toch niet buiten laten staan…? Chris Koerts speelt ook nog een paar nummers mee.

 2. Ook namen ons en vele vrienden ; Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag Jerney, wij genieten nog steeds van jullie geweldige muziek en zeker na enkele concert bezoeken van Marieke Eelman, die zelf zei ; wij zijn geen earth&fire, maar wij doen ons best en deze muziek mag nooit verloren gaan .
  wij hebben er super van genoten.Wij wensen je veel gezondheid toe.

 3. Marieke Eelman en haar band kunnen ook terugkijken naar een mooie première met aanwezigheid van Jerney en andere bandleden.

 4. Gert bedankt voor de mooie woorden richting Jerney. Zelf heb ik een mooi verjaardags boeket laten bezorgen en foto’s toegezonden van mijn ontmoetingen met Jerney.

  1. Leuk een bericht van jou te lezen Dick. Ik lees je reactie nu pas. Een beetje laat, dat kan je wel zeggen. Ik kan je niet vinden op FB. Mocht je nog eens besluiten hierop actief te worden; er is een leuke besloten groep actief, waarin de mooiste herinneringen aan de band worden gedeeld. Het allerbeste voor jou toegewenst!

 5. Beetje late reactie maar wat vliegt de tijd.
  Zo sta je in een of ander buurthuis naar een optreden van ze in 1972 als 17 jarige te kijken en 45 jaar later zijn ze er gelukkig nog steeds. Een prachtige foto van ze van begin dit jaar nog eenmaal samen bij de presentatie van de “Memories” box waarvoor ik helaas te laat was.
  Wens alle bandleden en in het bijzonder Jerney nog vele jaren in goede gezondheid toe!

 6. Hello Friends in the Netherlands , after a long time I’m hearing the CD The very best of Earth and Fire . This Band was one of the best Dutch Groups I have known . My best wishes to Jerney and the other’s !! Greetings from Germany , Aloys F.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.