In Focus: ‘Andromeda girl’

Na het grote succes van het album ‘Reality fills fantasy’ en de single ‘Weekend’ moest worden geprobeerd het succes te evenaren. Alle hoop werd gevestigd op het nieuwe album ‘Andromeda girl’.

In het voorjaar van 1981 wordt het zevende album van Earth and Fire opgenomen in de Blaricumse Soundpush-studio’s, waar de groep ongeveer 28 dagen heeft doorgebracht. Onder leiding van producer Gerrit-Jan Leenders werden negen stukken opgenomen. ‘Andromeda girl’ werd op 7 september 1981 uitgebracht in niet alleen Nederland, maar tegelijkertijd ook in België, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Als eerste visitekaartje van het album verschijnt een kleine twee weken later het nummer ‘Dream’ op single, gevolgd door ‘Tell me why’ en ‘Love is an ocean’. Overigens was ‘Tell me why’ als eerste single bedacht, maar dit plan werd uitgesteld om verwarring te voorkomen met Anita Meyer’s ‘Why tell me why’ dat destijds een monsterhit was.

Ondanks dat het bij voorbaat al een moeilijke opgave was het succes van ‘Reality fills fantasy’ en ‘Weekend’ te evenaren viel het succes van ‘Andromeda girl’ daarbij behoorlijk in het niet. Alhoewel het album de top 10 van best verkochte LP’s in Nederland bereikt is het succes van de plaat in het buitenland mager. Bovendien zijn de van het album afkomstige singles amper hits te noemen. ‘Dream’ bereikt nog de Top 40, maar de opvolgers ‘Tell me why’ en ‘Love is an ocean’ waren de eerste singles in de geschiedenis van Earth and Fire die de Top 40 niet behaalden en in de Tipparade bleven steken. Zelfs een speciale 12 inch discosingle van ‘Love is an ocean’ om succes en airplay in de discotheken te vergroten mocht niet baten.

De nummers

De titelsong ‘Andromeda girl’ is gebaseerd op de Andromeda nevel. Het is het verhaal van een astronaut die een reis in de ruimte maakt. De tekst beschrijft zijn vertrek, de reis en de terugkomst op aarde. Tijdens zijn reis komt de astronaut ‘iets’ tegen wat hem ervan bewust maakt dat alles op aarde slecht is. Mensen doen elkaar nodeloos pijn. ‘The Andromeda girl’ echter biedt hem universele liefde. Als hij terug komt op aarde en het verhaal vertelt, wordt hij door niemand, behalve door zijn vrouw, geloofd. Ze denken dat hij gek is. Jerney: ‘We hebben het verhaal die wending gegeven omdat alle astronauten zijn geflipt. Op een na zijn ze allemaal gescheiden. Velen zitten in een inrichting. Ze maken een keer zo’n reis en daarna hoor je niets meer van ze.’ Het nummer ‘What more could you desire’ werd door Ab Tamboer geschreven. Ab: ‘Het is een ruzie tussen een jongen en een meisje. De jongen zingt wanhopig dat hij op de dag wacht wanneer hij afstand zal kunnen doen van zijn materiële zaken en er geen waarde meer aan zal hechten. Het meisje vraagt hem waar hij nou eigenlijk mee bezig is en maakt hem attent op zijn foute levensstijl.’
Ronnie Meyjes schreef het nummer ‘You’, een easy-listening nummer tussen al het muzikale ‘geweld’ op de LP. Andere nummers op het album zijn ‘Singer in the rain’, de singles ‘Dream’, ‘Tell me why’ en ‘Love is an ocean’, het op disco georiënteerde nummer ‘From shore to shore’ en het prachtige, jazz-achtige ‘Just one chance’, waar vooral het gitaarspel van Ronnie Meyjes opvalt.

Hoesontwerp Het idee van de voorkant van de hoes was afkomstig van de groep, en werd gerealiseerd door Billie Glaser: Jerney – soft-focus gefotografeerd – met op de achtergrond de Andromeda-nevel. Op de achterkant van de hoes staat Jerney met haar gezicht naar die nevel toe. In recensies werd destijds gesproken over een goedkope ’13 in een dozijn’-hoes, en ook fotograaf Glaser heeft tegenwoordig weinig goede woorden meer over voor de foto.

Gepubliceerd door

Christel van Capelleveen

Content marketeer en groot fan van Earth and Fire.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.